Mom’s Potty Training Recipe

Η Mom’s Potty Training Recipe, είναι μια συνταγή δοκιμασμένη από της μανούλες του moms! Ευχόμαστε να βοηθήσει όλες τις νέες μανούλες που ξεκινάνε αυτήν την διαδικασία!

Σημαντικά Tips πριν ξεκινήσουμε….

Ο έλεγχος των σφιγκτήρων ούρησης & αφόδευσης, είναι μια λειτουργία που ξεκινά να αναπτύσσεται στην ηλικία των 2 ετών για τα κορίτσια και λίγο αργότερα για τα αγόρια. Αναζητούμε λοιπόν στο παιδί μας τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι ψυχολογικά & συναισθηματικά έτοιμο για να ξεκινήσει την εκπαιδευτική περίοδο για το κόψιμο της πάνας.

  • Το παιδί κατανοεί & ακολουθεί απλές εντολές.
  • Το παιδί τρέχει, περπατά και μπορεί να σηκώνεται και να κάθεται μόνο του.
  • Έχει στεγνές πάνες για 2 ώρες και αντιλαμβάνεται πότε έχει λερωθεί.
  • Κατανοεί λέξεις σχετικές με την διαδικασία της τουαλέτας.

 

Υλικά που θα χρειαστούμε για την Mom’s Potty Training Recipe:

Εκπαιδευτικά βρακάκια

Γιογιό για το σπίτι

Γιογιό ταξιδιού/βόλτας

✔Υποσέντονα

✔Βαμβακερά βρακάκια

✔ Υπομονή και επιμονή στο στόχο μας….(αποφύγετέ πισωγυρίσματα, μείνετε μακριά από τις πάνες)

 

Ας ξεκινήσουμε…

Εκτέλεση:

Βήμα 1ο:

Πηγαίνουμε μαζί με το παιδί μας και αγοράζουμε γιογιό. Επιστρέφοντας του λέμε ότι είναι δικό του και το αφήνουμε να το επεξεργαστεί για να αρχίσει να εξοικειώνεται μαζί του. Τοποθετούμε το γιογιό στο μπάνιο. (βοηθάει αν το παιδί ακολουθεί τη μαμά όταν εκείνη πηγαίνει στο μπάνιο, που σημαίνει ότι θα του είναι πιο εύκολο να μιμηθεί την διαδικασία.) ή στο χώρο που παίζει το παιδί για να έχουμε εύκολη & γρήγορη πρόσβαση σε αυτό όταν το παιδί μας θελήσει να κάνει την ανάγκη του. Αρχίζουμε λίγες ημέρες πριν να του εξηγούμε την διαδικασία. Αφιερώνουμε 4 ημέρες συνεχόμενες στην προσπάθεια μας, οι οποίες είναι καθοριστικές για την επίτευξη του στόχου μας. Όταν είμαστε έτοιμοι ξεκινάμε!  Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει και 3 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Mom’s Potty Training Recipe

Βήμα 2ο:

Φοράμε στο παιδί άνετα & ελαφριά ρούχα που βγαίνουν πιο εύκολα, γι αυτό λένε ότι το καλοκαιράκι είναι ιδανική περίοδος για το κόψιμο της πάνας(…βέβαια αν είστε κ εσείς σπίτι λόγω του κορονοϊου μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια, απλά μείνετε μακριά από τα χαλιά..χιχι!!). Σύμμαχος μας στην εκπαίδευση είναι τα εκπαιδευτικά βρακάκια που συγκρατούν τα τσίσα και τονώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Τα βρακάκια βοηθάνε ιδίως όταν βραχεί πριν φτάσει στο γιογιό. Στην αρχή ρωτάμε το παιδί συχνά δηλαδή κάθε 15 λεπτά & αργότερα κάθε 1-2 ώρες, αν θέλει να πάει στο γιογιό ή παρατηρούμε τις εκφράσεις του προσώπου του, που φανερώνουν ότι είναι η ώρα για την ανάγκη του. Αυτό συνήθως συμβαίνει μια ώρα μετά το γεύμα ή μετά από την λήψη υγρών. Το επιβραβεύουμε όταν τα καταφέρνει και ποτέ δεν το μαλώνουμε όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα….γιατί σίγουρα θα έρθει η στιγμή εκείνη, που το παιχνίδι θα του αποσπάσει την προσοχή & θα λερωθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να του πούμε να είναι πιο προσεκτικό την επόμενη φορά και να το ενθαρρύνουμε με μια ζεστή αγκαλιά.

Mom’s Potty Training Recipe

 

Βήμα 3ο:

Όταν έρθει το βράδυ καλό είναι να δώσουμε το γάλα 1 ώρα πριν το παιδί πέσει για ύπνο. Λίγο πριν ξαπλώσει να το πάμε στο γιογιό να κάνει τσίσα. Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, στρώστε ένα ειδικό υποσέντονο στο παιδικό κρεβατάκι, για να προστατέψετε το στρώμα σε πιθανό βραδινό ατύχημα.

Βήμα 4ο:

Όταν είμαστε έτοιμοι για να πάμε βόλτα, βάζουμε στην τσάντα μας το σούπερ γιογιό μας το Potette plus με τις βιοδιασπώμενες σακουλίτσες του, μια αλλαξιά ρούχα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Πριν φύγουμε από το σπίτι, δεν ξεχνάμε να επισκεφθούμε το γιογιό μας. Όταν είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε σπίτι, ρωτάμε πάντα το παιδί αν θέλει να κάνει τσίσα ή κακά.

Mom’s Potty Training Recipe

 

Προσωπικά tips:

 
Αν και έχουν περάσει 9 χρόνια, θυμάμαι πολύ καλά ότι συνήθιζα να αλλάζω τον Κωνσταντίνο αμέσως μόλις λέρωνε την πάνα του, από βρεφάκι μέχρι τη στιγμή που ξεκινήσαμε το κόψιμο της πάνας. Τότε κατάλαβα πόσο αυτό είχε βοηθήσει να συνηθίσει το παιδί να είναι πάντα στεγνό και καθαρό. Στην αλλαγή της πάνας, μου άρεσε να αστειεύομαι και να λέω στο μωρό ¨πουφ κακά¨, τι έκανες πάλι ¨τούρτα¨ και όλα αυτά τα γλυκά και “σιχαμερά” λογάκια γύρω από τα κατορθώματα του κανακάρη μου. Η πρώτη λεξούλα μετά το μαμά και μπαμπά, που είπε ο Κωνσταντίνος ήταν το ¨κακά¨…φυσικό ήταν με τόσες χιλιάδες φορές που το είχε ακούσει. Κάθε φορά λοιπόν που ¨τα¨ έκανε , έπιανε την πάνα και έλεγε κακά, όποτε το σήμα είχε ληφθεί. Όταν ξεκίνησε να περπατάει 15 μηνών, κάθε φορά που λέρωνε την πάνα δεν του άρεσε καθόλου να μένει βρώμικος. Θεώρησα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε το κόψιμο της πάνας. Και έτσι γεννήθηκε η Mom’s Potty Training Recipe!

Και ξεκινήσαμε..

Προμηθευτήκαμε λοιπόν τα αναγκαία και ξεκινήσαμε. Κι ενώ πήγαν όλα καλά και δεν είχαμε ούτε ατυχήματα…τσουπ να σου το περίεργο. Ενώ έκανε τα τσίσα κανονικά στο γιογιό, την ώρα που ήθελε να κάνει κακά, ζητούσε να του βάλω πάνα. Μόλις τελείωνε ήθελε αμέσως να τον πλύνω και να του βάλω πάλι το βρακάκι του. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που το παθαίνουν πολλά παιδάκια και δεν θέλει πανικό ή άγχος. Με υπομονή και κουβεντούλα μια μέρα, πείστηκε να κάτσει στο γιογιό να κάνει τα κακά…και όταν τα κατάφερε δεν ξανά ζήτησε πάνα ΠΟΤΕ. Σύμμαχος μας στις βόλτες μας πάντα το Potette, που σε κλάσματα δευτερολέπτου ήταν έτοιμο, για να κάτσει το παιδί όπου κι αν βρισκόμασταν. Στις διακοπές δε, σωτήριο αφού δυστυχώς στην παραλία σπάνια βρίσκεις κοινόχρηστη τουαλέτα καθαρή. Κι αν με έσωσε με το αγόρι, φανταστείτε με την μπεμπούλα, που σαν κορίτσι είναι πολύ δύσκολο, να κάνει την ανάγκη της εκτός σπιτιού με ασφάλεια και μακριά από μικρόβια.

Mom’s Potty Training Recipe

 
Κλείνω με ένα τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό tip που βοηθάει να πετύχουμε το στόχο μας και είναι το εξής:
Δεν ξεκινάμε πότε το κόψιμο της πάνας, παράλληλα με το κόψιμο της πιπίλας ή με τη μετάβαση από το δωμάτιο των γονιών στο δικό του δωμάτιο. Γενικά δεν ξεκινάμε την διαδικασία παράλληλα με μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού.
 
Καλή επιτυχία με την Mom’s Potty Training Recipe!

Author:

mamallama_babyllama